UBER – Fordeler og ulemper

Uber er et internasjonalt transportnettverksselskap som er tilgjengelig i 77 land. Tjenesten tilbyr Pop, Black, Lux og XXL, hvor bilene kan bestilles til ulike priser, det kommer an på hvilken standard en vil ta i bruk. Selskapet utvikles gjennom å markedsføre, samt drifte mobilappen. Tjenesten formidler kjøreoppdrag mellom passasjerer og Uber-tilknyttede sjåfører som benytter sine egne biler i transporten. Ved Uber tjenesten kan man også planlegge reisen på forhånd. Det er en enkel løsning hvis man skal planlegge en hel reise.

Bildet hentet fra: https://warriortradingnews.com/2018/09/07/uber-ipo-2019/

Jeg fant en nettside hvor SOL har samlet fem gode grunner til at Uber skal få fotfeste i Norge, og fem ulemper ved at det skjer:

Fordeler:
1.Billigere, og du vet prisen på forhånd
I Stockholm er kjøreappen allerede lansert med suksess, og ifølge NRK Betas beregninger er Uber i utgangspunktet billigere enn Taxi Stockholm. Tjenesten har levd mye lengre i USA, og etter bloggen What’s The Fares beregninger er appen jevnt over billigere enn drosje i de største amerikanske byene. Her i Norge har Forbrukerrådet tidligere kritisert konkurransen og prisnivået i Norges taxinæring.

2.Offentlig kvalitetskontroll
Alle Uber-turer avsluttes med at du gir sjåføren en karakter mellom én og fem. Hvis de faller under de andre sjåførenes snitt for byen, får de ikke kjøre på en stund. Brukerne kan på forhånd bla seg gjennom en sjåførs poenghistorikk og se om det er grunn til å styre unna.

3.Mer personlig
Uber skal i utgangspunktet bare være en mellommann, og med mindre vil klage går all kontakt direkte med sjåføren. De bruker også sine egne biler og står fri til å kjøre så ofte de vil. Hvis du sitter på med en entusiast, kan du altså få en tur i en veldig spesiell bil.

4.Intern kontakter og alt er på smarttelefonen
Appen er kontantløs, og du må registrere et debet- eller kredittkort før du bestiller turen. Til gjengjeld blir den automatisk betalt i etterkant, og du kan gå når det passer. Kvitteringen får du tilsendt på epost.

5.En velsignelse i utlandet
Siden hele tilbudet kretser rundt appen, som er den samme i alle land, kan du bestille en sjåfør på akkurat samme vis uansett hvor du er. Gitt at du har nettilgang, da. Det gir en egen trygghet og forutsigbarhet når man reiser.

Ulemper:
1.Kan være ulovlig i Norge
Lovverket er klart. Skal du drive med betalt transport, så skal du ha løyve. Det må Uber forholde seg til. Et av argumentene i Ubers favør har vært at privatpersoner som oppfyller forholdsvis enkle krav kan hoppe på. Norges lover stiller tydelige krav til de som skal kjøre mot betaling, og det er ikke sikkert at Uber oppfyller dem.

2.Ikke et etablert selskap
Uber er fortsatt bare fem år gammelt. Selv om de allerede verdsettes til mangfoldige milliarder og er et av tidenes raskest voksende selskaper, har de en knapp historie. Vet man nok om måten de gjør forretninger på enda?

3.Tvil om forsikringen
Tyskland er Uber forbudt, mens taxisjåfører i Frankrike og Storbritannia har protestert voldsomt mot skysstilbudet. En av de vanligste innvendingene er hvordan forsikringen skal løses. Om man tillater sjåfører uten løyve, er passasjerenes sikkerhet godt nok ivaretatt?

4.Sjåførene står bar mark
Tradisjonelle drosjer er som regel organisert gjennom egne taxisentraler, som også står som ansvarlige hvis det oppstår en konflikt. Ikke bare i passasjerenes favør – men også drosjeeierne og -sjåførene. Uber ligger ikke like tett på sine sjåfører – på godt og vondt.

5.Prisene variere

En av de hyppigste innvendingene mot Uber-tjenestene er «surge pricing», eller rushtidspriser. Kort fortalt: om mange bestiller samtidig, øker prisen. Her i Norge har taxitjenestene som regel faste påslag og følgelig mindre prissvingninger.

Som dere ser så er det både fordeler og ulemper ved Uber-tjenesten. Uber har møtt mange utfordringer. For eksempel så er ikke Taxinæringen så fornøyd med grunnleggelsen av Uber, da taxinæringen taper mange av sine egne kunder, grunnet Uber har en mer brukervennlig tjeneste til en mer rimeligere pris. Samfunnet er stadig i endring, og uber har vært en påvirker med tanke på at de har kommet med en ny måte å drive en organisasjon på.

(Skjermbilde)

Uber er en enkel løsning for mange forbrukere. Jeg selv har brukt denne tjenesten flere ganger. Personlig synes jeg det er trygt, god service, billig og enkelt. Hva synes du om Uber?

Kilder:
https://sol.no/motor/fem-grunner-til-at-uber-kan-revolusjonere-maten-vi-tar-taxi-pa/69961066

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *